Halvdelen af danske topledere kender ikke til AI-anvendelsen i deres egen organisation
På trods af at digitalisering og anvendelse af generativ AI er en topprioritet på direktionsniveau, er det kun halvdelen af toplederne i de danske top-1000 virksomheder, der er klar over, hvordan generativ AI bliver brugt i deres egen organisation. Samtidig er generativ AI kun i begrænset omfang en del af den obligatoriske træning og uddannelse i virksomhederne. Begge dele kan hæmme konkurrenceevnen i virksomhederne, advarer Rambøll Management Consulting og Dansk IT på baggrund af undersøgelsen IT i praksis®.
IT i praksis®-undersøgelsen dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af de private virksomheder ”slet ikke” eller kun ”i lav grad” har inkluderet generativ AI i den obligatoriske oplæring og træning af medarbejderne. 21 pct. svarer, at de ”i nogen grad” har det som en del af træningen, mens blot 15 pct. har det i “høj grad” eller ”mellemhøj grad”.
IT i praksis® kortlægger også virksomhedernes retningslinjer for brugen af generative AI-løsninger. Her viser undersøgelsen, at samlet 20 pct. af virksomhederne ”i nogen grad” har retningslinjer, mens 24 pct. af de adspurgte top-1000-virksomheder ”slet ikke” eller kun ”i lav grad” har retningslinjer for generativ AI.
“I undersøgelsen fortæller hele 85 pct. af de adspurgte topledere os, at accelereret digitalisering af deres virksomheder er en strategisk topprioritet. Da generativ AI netop kan accelerere og transformere arbejdsopgaver og processer, er det bekymrende, at næsten halvdelen af toplederne ikke kender til AI-anvendelsen i deres egne virksomheder. Vi kan se, at de virksomheder, der netop formår at integrere generativ AI i deres arbejde med strategi og forretningsudvikling, opnår de største konkurrencemæssige fordele,” siger Steen Christensen, direktør i Rambøll Management Consulting.
”Selvom der er mindre forbedringer at spore i forhold til undersøgelsen sidste år, viser tallene, at udviklingen inden for generativ AI fortsat går langsomt. Selvom vi for længst har taget hul på den nye digitale tidsalder med generativ AI, er det de færreste virksomheder, der formår at skabe betydelige konkurrencefordele og rent faktisk dokumentere stigende produktivitet. For at indfri potentialet i generativ AI skal virksomhederne give medarbejderne mulighed for at træne og eksperimentere med teknologierne samtidig med, at flere virksomheder skal implementere klare retningslinjer for AI-anvendelsen,” siger Kim Stensdal, chef for kommunikation og viden i Dansk IT.
Virksomhederne halter efter offentlig sektor på retningslinjer for generativ AI
IT i praksis® 2024-25 kortlægger også AI-anvendelsen i den offentlige sektor. På spørgsmålet om, hvorvidt man har klare retningslinjer til medarbejdernes brug af værktøjer som ChatGPT og Gemini, viser undersøgelsen, at to ud af tre offentlige institutioner (65 pct.) har dette på plads. Til sammenligning har kun 53 pct. af de private top-1000 virksomheder retningslinjer for AI-brug.Virksomhederne halter også efter den offentlige sektor, når det kommer til diskussion af de etiske implikationer ved brugen af generative AI-værktøjer. Her svarer 29 pct. af virksomhederne, at de ”slet ikke” eller kun ”i lav grad” overvejer etik, mens det tilsvarende tal for den offentlige sektor er 16 pct.
“Det er tydeligt fra analysen, at mange virksomheder endnu ikke har taget hul på diskussionen og implementeringen af retningslinjer og etiske implikationer ved brugen af generative AI-værktøjer. Det er imidlertid vigtigt, at virksomhederne ikke udskyder dette, men tager aktivt stilling til, hvordan de ønsker at anvende generativ AI, inden de kommer for langt med AI-projekterne,” understreger Steen Christensen fra Rambøll Management Consulting.
“Det er især områder som GDPR og transparens i data, der ansporer den offentlige sektor til at arbejde med retningslinjer og etiske implikationer ved generativ AI, så dette er områder, hvor virksomhederne kan hente inspiration fra kommuner, regioner og statslige institutioner,” slutter Kim Stensdal fra Dansk IT.
Om IT i praksis®
For 29. år i træk har Rambøll Management Consulting i samarbejde med Dansk IT gennemført den omfattende undersøgelse IT i praksis®, som kortlægger aktuelle udfordringer, tendenser og muligheder, som danske virksomheder og myndigheder møder i deres bestræbelser på at skabe værdi gennem digitalisering. Rapporten giver desuden indblik i borgernes holdning til digitalisering i den offentlige sektor, myndighedernes brug af kunstig intelligens i afgørelser, borgernes beredskab i en eventuel krisesituation, samt hvordan de forholder sig til samfundsmæssige bidrag til bæredygtighedsagendaen.Den private sektor afrapporteres på baggrund af et repræsentativt udsnit af Danmarks største virksomheder, der indgår i Børsens seneste top-1000 virksomhedsoversigt. Fra den private sektor har 112 it-ansvarlige og 37 forretningsansvarlige deltaget. Fra den offentlige sektor har 85 it-ansvarlige og 60 forretningsansvarlige på kommunalt, regionalt og statsligt niveau deltaget. For at kunne tegne et fyldestgørende billede af både holdninger, udfordringer og tendenser er der skelnet mellem den offentlige og den private sektor i en hhv. dansk- og engelsksproget rapport.
IT i praksis® er gennemført i perioden fra april til august 2024.
I borgerundersøgelsen, er der gennemført en online meningsmåling blandt 1.025 danske borgere i perioden fra den 22. juli til den 31. juli. Resultaterne fra borgerundersøgelsen fremgår af den danske udgave af IT i praksis®.
Hent IT i praksis® 2024-2025
"For at indfri potentialet i generativ AI skal virksomhederne give medarbejderne mulighed for at træne og eksperimentere med teknologierne samtidig med, at flere virksomheder skal implementere klare retningslinjer for AI-anvendelsen”