Lad os nyde Folkemødet på Bornholm - men samtidig også mødes i metaverset

Skal du med til Folkemødet i metaverset? Måske er det ikke så langt ude i fremtiden og så langt ude en idé, som man umiddelbart kunne tro. Metaverset rummer en række potentialer, vi som samfund bør udnytte.

Metaverse
Netop nu valfarter titusindvis af danskere til Bornholm til Folkemødet. Busser og tog kører i karavane til Sverige, før masserne læsses på hurtigfærgen mod Rønne. Andre sætter sig ind i en flyver og tager turen i ekspresfart. Organisationer, virksomheder, politikere og borgere stimler sammen på solskinsøen for bl.a. at diskutere grøn omstilling, klima, digitalisering, uddannelse, vækst og demokrati.

De fleste danskere har under coronanedlukningen sukket efter flere fysiske møder og færre virtuelle. Ikke desto mindre er metaverset en digital megatrend, der bør få betydning for både fremtidens folkemøder og den demokratiske samtale i det hele taget. Metaverset kommer (forhåbentlig) aldrig til at erstatte de fysiske events, men der er gode muligheder for, at metaverset kan supplere og styrke det menneskelige møde, den demokratiske debat og den grønne omstilling.

Derfor skal du interessere dig for metaverset

Helt kort kan metaverset beskrives som en 3D-verden, hvor brugen af virtual og augmented reality kombineret med avatarer og et ret avanceret system af digitale værdier (f.eks. via blockchain) udgør en virtuel pendant til vores fysiske verden. Metaverset er endnu “under construction”, men det er et område, alle de store tech-selskaber investerer massivt i. Stadig flere danske virksomheder og organisationer begynder også at få øjnene op for, hvordan det virtuelle møde kan se ud på den anden side af de alt for velkendte Teams- og Zoom-møder.

En stor del af begivenhederne på Folkemødet livestreames og sendes i fjernsynet. I nogle sammenhænge kan man som seer stille spørgsmål via en chat eller måske sågar deltage i en online-poll. Men det er langt hen ad vejen envejskommunikation, og uanset hvad er det virtuelle møder version 1.0, vi har at gøre med. Man skal heller ikke lade sig skræmme af de mange fejlslagne forsøg på at gøre Facebook eller Twitter til et digitalt forsamlingshus - for det har jo mest bare ført til skingre skænderier, som ingen rigtig bliver klogere af. Og nej, det er heller ikke Second Life, Minecraft eller Roblox, du skal se for dig, når vi taler 3D-verdener.

Metaverset er en regulær megatrend, der kommer til at få indflydelse på alle aspekter af vores digitaliserede verden i de næste mange år. Den udvikling bør Danmark tage aktivt del i, så den ikke kun drives af internationale tech-giganter. Ellers ender vi med at lade tech-giganterne definere, hvordan fremtidens digitale verden skal se ud og hvilke spilleregler, der skal gælde.

Her kan Folkemødet løftes med metaverset

Det er langt fra alle danskere, der har mulighed for at være med fysisk på Bornholm. Det er både dyrt og besværligt at finde en fornuftig bolig, mens Folkemødet står på. På den måde er Folkemødet i virkeligheden ikke ret folkeligt. De mennesker, der så befinder sig i Allinge, kan kun være ét sted ad gangen - og Folkemødet 2022 byder på hele 2.500 events.

Her vil metaverset i fremtiden kunne være med til at styrke og supplere Folkemødet. Du vil med dine VR-briller og din virtuelle avatar kunne deltage i en rundbordsdiskussion eller en paneldebat i Allinge, selvom du fysisk sidder i Assens. Vi kan udvide den demokratiske debat til at inkludere flere danskere. Og Folkemødet, der reelt finder sted på få døgn, vil med metaverset kunne leve videre, også når deltagerne har forladt Bornholm. Den virtuelle verden er ikke på samme måde som den fysiske begrænset af tid og sted.

Teknologier som augmented og virtual reality anvendes allerede i stor udstrækning inden for bl.a. retail, i sundhedssektoren og i oplevelsesindustrien. I rapporten IT i praksis 2021-22, som er udgivet af Rambøll og Dansk IT, kan vi se, at der investeres stort i teknologierne i både den offentlige og den private sektor. 81 procent af respondenterne fra den offentlige sektor forventer at tage virtual reality i brug inden for de kommende år. Det baner vejen for, at vi som samfund kan udnytte metaverset fuldt ud i takt med, at det udfolder og udvikler sig.

Lad os hæve barren for det virtuelle møde

Metaverset rummer en række potentialer, vi som samfund bør udnytte. Det virtuelle rum kan noget andet end det fysiske. Det kan ikke erstatte det - og tak for det. Men det kan udvide og supplere. De mange Teams- og Zoom-møder under coronanedlukningen har fået nogle danskere til at foragte virtuelle møder. Men det er nu, at vi skal hæve barren og udforske de nye virtuelle muligheder med en kreativ og innovativ tilgang.

Fremtidens folkemøder kan finde sted på Bornholm, Mors og Møn - men også i metaverset. Om ikke andet så vil metaverset kunne bidrage til, at vi rent faktisk gør noget ved den grønne omstilling frem for mest bare at tale om den, mens vi sidder på flyveren eller hurtigfærgen på vej mod Bornholm.

Jeg glæder mig til at skulle til Folkemødet 2022 sammen med et stærkt team fra Dansk IT - men jeg tillader mig også at spørge: Hvornår skal vi (også) mødes i metaverset?


Vil du vide mere om nye digitale tendenser, digital innovation og alle de muligheder, perspektiver og udfordringer, der opstår i takt med den øgede digitalisering? Meld dig ind i Dansk IT og få adgang til lærings- og vidensplatformen DIT Akademi. Her styrker du dine digitale kompetencer med webinarer, e-learning, artikler, værktøjer og meget andet.

Prøv DIT Akademi i 14 dage helt gratis.
2022

Velkommen til 2022: Disse digitale teknologier og tendenser vil få stor betydning

I denne artikel får du et overblik over en række af de digitale teknologier og tendenser, der ser ud til at få stor betydning i det kommende år.