Revisionskriterier af AI - Interviews af rigsrevisioner i Norge, Holland, og Tyskland [Webinar]

Onsdag d. 21 maj 2025 kl. 14:00 - 15:00

Webinaret er bl.a. for dig, som:

  1. Ønsker indsigt i internationale tilgange til AI-revision da du lærer, hvordan rigsrevisionerne i Norge, Holland og Tyskland håndterer revision af kunstig intelligens, og hvilke kriterier de anvender.

  2. Vil styrke din forståelse af AI's rolle i offentlig forvaltning da du vil opdage, hvordan AI påvirker revisionsprocesser og hvilke udfordringer og muligheder det medfører for offentlige institutioner.

  3. Vil opdateres på best practices og erfaringer, da du vil høre direkte fra eksperter om deres erfaringer med AI-revision, og hvordan disse kan anvendes i en dansk kontekst.

Om webinaret:

Den stigende fokus på implementering af kunstig intelligens (AI) i den offentlige og private sektor understreger behovet for regler ved etablering af kontrolsystemer for at efterse om AI lever op til de gældende regler, herunder EU AI Act (AI-forordningen).

Hør med når Jasmin Dayeh, PhD Research Fellow fra Copenhagen Business School præsenterer sin forskning om rigsrevision i andre europæiske ligevægtsnationer.

Læs abstract tilhørende oplægsholderens forskning:

I 2021, blev den hollandske regering sagsøgt for at fejlagtigt beskylde hollandske borgere for at snyde med børnepasningsydelser, som var baseret på en selvlærende algoritme.

Algoritmer har iboende risici, relateret til både operationelle og etiske aspekter, som kræver revisionsundersøgelse af revisorer i den offentlige og private sektor. Den nuværende litteratur har endnu ikke undersøgt de kriterier, som AI-revisorer anvender på revisionsalgoritmer indenfor den offentlige sektor.

Jasmin Dayehs forskning ser på revisionsrammen for AI og revisionskriterier som AI’ en skal efterleve. Ved at interviewe rigsrevisorer (IT-revisorer) inden for forskellige lande (Norge, Danmark, Holland og Tyskland) forsøges der at afdække denne AI-revisionsproces.

Ligeledes, er der foretaget interview med Dansk Institut for Menneskerettigheder, for at fremhæve forbedringer af den nuværende AI-ramme, for at beskytte den enkelte borger i EU.

De punkter IT-revisorerne fremhæver er:

1. Kompetencerne en AI revisor skal have.
2. Hvilke, eksterne og interne AI-projekter, der er på test stadie
3. Hvilke AI modeller, der er taget i brug og som er blevet revideret.

De interviewede fortæller om de obligatoriske og frivillige standarder for etableringen af revisionskriterierne og frekvensen af de foretagne AI revisioner. Ligeledes, er definitioner af AI/retfærdighed(fairness)/diskrimination(bias) også blevet drøftet.

Konklusionen for omfanget af AI der er implementeret i de forskellige stater varierer, hvorfor det også påvirker antallet af foretagne AI-revisioner. Definitionerne af begreberne samt rammerne og kriterierne kan udfordre forskellige etiske opfattelser af aktører og rejser spørgsmålet om epistemisk dissonans.

Om oplægsholderen:

Jasmin Dayeh, Research Fellow, Copenhagen Business School